Mesekönyvek

„A racionális világ értékeit beleszőni a mese fordulatos, pompás és különleges világába az emberi lélek egyik leghatásosabb művészete.”

A Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány kiadásában megjelent „Bakancsos sorozat” meséi történetbe ágyazva mutatják be a sokszínű és változatos Kiskunságot, a különböző fajok élőhelyét, életmódját, táplálkozását, szaporodását és azok veszélyeztető tényezőit. Megismerhetjük Bumbuckát, a földikutyát, Bütyök, a bütyköshátú ormányos pedig a Homokhátságra kalauzol minket. Panka és Soma, a testvérpár kalandjait több kötetben is élvezhetjük. Találkoznak a körülöttünk élő, gyakran fura nevű állatokkal, útjuk során bepillantást nyernek a hagyományos állattartás és növénytermesztés módszereibe, de egy varázskő segítségével a jégkorszakba is eljutnak.

Kovács Kinga – Balázs Réka

Szék Kelemen történetei. Kiskunsági mesék egy természetvédelmi őr és Krúi, a zöld küllő barátságáról

Mese-mozaik Szék Kelemen, a természetvédelmi őr, és Krúi, a zöld küllő barátságáról, képzeletbeli és valódi utazásairól a Kiskunságban. Kelemen hihetetlennél hihetetlenebb történeteket mesél valódi védett növényekről és állatokról az érdeklődő, időnként huncut madárkának. Közben megtanítja, mit tehetünk városi környezetünkben a természetért, milyen madárkák telelnek nálunk, hogyan etethetjük őket, vagy ha épp kirándulni van kedvünk, merre induljunk a Duna–Tisza közén.

Gábor Emese

Bumbucka, a földikutya

Mikor a földből előbújik a selymes kis bundás, rózsaszín orrú és talpacskájú földikutya, sokszor azt gondolják róla, már megint a mohó vakond túr. Pedig a valóság az, hogy a vakonddal közeli rokonságban nem álló, különös és furcsa kis állatról van szó. Nincs a hazai rágcsálóknak még egy csoportja, mely ennyire rejtélyes és félreismert lenne. Bakancsos sorozatunk meséje Bumbucka, a földikutya és Panka barátságának elragadó története. Izgalmas nyári kalandjuk rövid bepillantást ad – hazánk és egyben Európa egyik legveszélyeztetettebb gerinces állatának – különleges életébe.

Farkas Gyöngyi – Frekot Erika – Gábor Emese – Szalay Álmos

Vadonsuli – az állatok birodalma

Élővilágunk rendkívül sokszínű és változatos. Nemcsak külső megjelenésük érdekes, hanem elnevezésükben is különlegesek. Fura nevű állatok, amelyekről nem is hallottunk, pedig környezetünkben élnek. Panka és Soma nyári kalandja a Kiskunság változatos állatvilágába kalauzol bennünket.

Frekot Erika – Gábor Emese – Subicz Beáta – Szalay Álmos

Bütyök meséi

Könyvünk főhőse, Bütyök, a bütyköshátú ormányos, vagy közkedvelt nevén malackaormányos. Magyarországon védett, és hazánkban csak a Duna–Tisza közi Homokhátságon fordul elő. Megjelenésében különleges, megtévesztésig hasonlít egy talajröghöz, mintha csak apró homokszemek tapadtak volna egymáshoz. Szüksége is van erre az álcára, mert röpképtelen és kevéssé mozgékony, így – a megfelelő rejtőzködés híján – könnyűszerrel zsákmányul ejthetnék a ragadozók. Bütyök mesék és versek segítségével kísér el bennünket a Kiskunság rendkívüli növényvilágába. Kalandra fel!

Gábor Emese

Ég kincse, föld gyomra – a varázskő

Ha a természet szót meghalljuk, többnyire vonuló madarak, nyíló virágok, vadregényes erdők, végtelen pusztaságok képe jelenik meg a szemünk előtt, vagyis csupa élőlény. Ugyanakkor az élőlények élettelen környezete, a talaj, a kőzet, a víz éppúgy része a természetnek, mint a növények és az állatok. A Föld röpke 4500 millió éves története során, annak minden egyes pontján, minden pillanatban történt valami; a kőzeteket és felszíni formakincseket olyan események hozták létre, amelyek a mai ember szemével nem, vagy csak kivételes esetekben követhetőek nyomon. Panka és Soma fantasztikus utazása a Duna–Tisza köze ma már szinte ismeretlen történeti korszakaiba, elképzelhetetlen földtani képződményeinek nyomába repít bennünket egy varázs darázskő segítségével.

Gábor Emese – Balázs Réka

Rejtélyes nyomok

Panka és Soma téli kalandja a Tisza-völgy déli tájaira kalauzol bennünket. Rejtélyes utazásuk során megismerhetjük az Alföld sajátos vidékét, bepillantást nyerhetünk az állattartás és növénytermesztés hagyományos módszereibe, egykori építmények és használati eszközök különleges világába. Legyetek ti is újra a két gyerek útitársai!

Gábor Emese – Balázs Réka – Táltos Vencel

Miénk a Kiskunság! – A természet őrei

A természet sokszínűsége változatos és váratlan kihívás elé állítja a természetvédelmi őröket. Megoldandó feladataik izgalmasak, melyek rátermettséget, a természet pedig bámulatos tudást, elkötelezettséget és óriási szívet követel tőlük. Terepjáróval járva a tájat, vagy éppen kötélen ereszkedve sietnek egy-egy bajba jutott állat megmentésére. Elszántan segítik és szolgálják a természet védelmét. Ők a természet őrei.